Självbyggeri – inred din bostad själv

Som självbyggare färdigställer du huset invändigt med stöd och instruktioner från oss. Vill du anlita din egen hantverkare som utför vissa delar av arbetet är också det en möjlighet. Med konceptet får du tillfälle att sätta ännu större personlig prägel på ditt nya hem och skapa ett boende utifrån just dina behov och önskemål.

Som självbyggare färdigställer du huset invändigt med stöd och instruktioner från oss. Vill du anlita din egen hantverkare som utför vissa delar av arbetet är också det en möjlighet. Med konceptet får du tillfälle att sätta ännu större personlig prägel på ditt nya hem och skapa ett boende utifrån just dina behov och önskemål. Du kanske drömmer om ett integrerat högtalarsystem, inbyggd förvaring eller varför inte ett podium i vardagsrummet? Har du önskemål om något speciellt material kan du själv köpa det med hjälp av kontantutbetalning från oss. Det innebär i praktiken att vi ersätter dig för material som ingår i husköpet men som du väljer bort. Möjligheterna skiljer sig beroende på projekt.

Minska ditt bolån

Väljer du att bli självbyggare minskar du köpeskillingen på huset, dock inte husets värde. Självbyggeriersättningen är på ca 150 000-300 000 kr och motsvarar den arbetskostnad vi skulle haft om vi anlitat hantverkare för jobbet. Värdet av huset kvarstår och din självbyggeriersättning blir en del av kontantinsatsen.

Hur går det till?

Redan vid avtalsskrivningen träffar du vår självbyggeri-instruktör som blir din kontakt under hela självbyggeritiden. Tillsammans går ni igenom vilket arbete du förväntas utföra och inom vilken tid, som noga anges i tidplanen. Som självbyggare ska du vara beredd på att lägga ner ca 22 veckor av din tid på kvällar och helger. Du ska vara medveten om att det är mycket arbete att utföra och många moment att ta sig igenom. Det är en stor fördel om du har hjälpande händer under resans gång och att det inte är första gången du sätter på dig snickarbältet.

Efter avtalsskrivningen får du, liksom alla våra kunder, vägledning i form av en inredningskurs och ett personligt möte med någon av våra inredningsarkitekter. Inredaren ger dig råd om färg, material och möblering. Dessutom får du chansen att diskutera hur du kan förverkliga dina ideér i ditt självbyggeri.

För att underlätta arbetet levererar vi en stor del av materialet till dig enligt lagd tidplan.

Vi vill att du som självbyggare ska känna dig trygg i det arbete du utför. Din kontaktperson kommer därför att stämma av med jämna mellanrum att arbetet utförts korrekt och enligt den tidplan som är satt. Inför självbyggeristarten får du även ett startkit med en del verktyg som du kommer att få stor användning för.

Så här går det till

På länkarna nedan kan du läsa mer om vad du som självbyggare gör i ett hus eller en lägenhet.

Självbyggeriinstruktioner för hus (PDF-dokument, 2,9 MB)

Självbyggeriinstruktioner för lägenhet (PDF-dokument, 2 MB)

Långsiktigt hållbara bostäder

När vi planerar våra bostäder utgår vi inte bara från ditt behov av en attraktiv bostad. Vi vill även spara på jordens resurser och underlätta ett långsiktigt hållbarhetstänk.

Läs mer om vårt miljöarbete