Hemma-hos Norin Andersson i Ullna Strand

Önskelistan var lång när Frida Norin och Jonas Andersson skulle slå samman sina familjer under ett tak. De tre våningar höga ateljéhusen i Ullna Strand visade sig bli den perfekta lösningen.

De gulvita radhusen svänger längs med Ullnavägen och eftermiddagsljuset silas vackert genom de väderskyddade takterrasserna. Den inglasade förentrén, som kopplar samman ingången från gatan med den mer ombonade trädgården på baksidan, är både inbjudande och välfylld. I en familj om sex personer är det ett perfekt extrarum för såväl ytterkläder som cyklar och inlines.
– Vi visste att vi behövde minst fem sovrum, två allrum och två badrum och ett stort kök, med rimligt avstånd till kommunikationer till stan och till ett lämpligt pris. Vi hade kört förbi området, sett att något var på gång och blev nyfikna, berättar Jonas Andersson.

Hörnhus ger extra ljusinsläpp
Längans nummer ett var till deras stora glädje fortfarande ledig. Hörnhuset uppfyllde inte bara den nödvändiga kravlistan utan erbjöd också lyxen med fönster åt fyra håll och extra gräsyta runt huset. Båda hade erfarenhet av nyproduktion så de var inte främmande för inredningsvalskataloger och justeringar i planlösningen.
– Vi lade ner mycket tid på att optimera ytorna för förvaring. Vi var överens om att lämna standardutförandet bakom oss och våga ta ut svängarna lite mer. Vi tycker rätt lika och löste oenigheter med att maxa inredningsvalen, berättar Frida Norin.

Lyxigt med många inredningsval
Torkskåp istället för tumlare, väggar flyttades, fler eluttag och dimmer i alla rum. I köket samlades extra många inredningsval, som större spis och fläkt, två ugnar, stenskiva och de släta luckornas smakfullt turkosa ton.
– Det kändes lite läskigt när vi väl bestämt oss för färg i köket men det blev helt rätt.
Badrummen krävde långsiktig planering för storfamiljen.
– Barnen är i åldrarna tio och uppåt. Inom ett par år är det inte bara en tandborste som ska rymmas i skåpen, skrattar Jonas.

Tillsammans på ny kula
Föräldrarna fördelade husets 152 kvadratmetrar efter ålder och intressen. Äldst hamnade högst upp och yngst nära fruktträden. Frida kom från lägenhet och längtade efter ett uterum men paret hade redan ett sommarhus med tomt så de lättskötta uteplatserna passade dem perfekt. De tidigare bohagen lämnade de bakom sig för att börja om tillsammans och processen är fortfarande i rullning.
– Det var så skönt att stommen var på plats, utan fel och konstigheter. Sedan tar det tid att komma på hur man vill ha det och vi har fortfarande en del kvar att komplettera. Men det viktigaste är att det fungerar för oss alla, säger Frida.

Bättre med tiden
Frida och Jonas föll för det praktiska med huset men sedan inflytten i maj 2016 har fler plus dykt upp.
– Den höga takhöjden ger mer närvaro och det tjoas en del mellan våningarna. Samtidigt går man inte på varandra utan kan helt missa att någon lämnar hemmet. För barnen är det också kul med den nyinvigda lekparken, bollplanen och cykelavstånd till badplatsen Skavlöten, säger Jonas.

Vi bor här

Frida Norin, 41 år, IT-konsult
Jonas Andersson, 42 år, ekonom på Arlanda
Barnen Simon, 16 år, Axel, 12 år, Dante och Katla, 10 år.

Bodde tidigare: Frida bodde i lägenhet i stan och Jonas i hus i Vallentuna.

Bäst med att bo här
Frida: ” Hela huset är trekantigt och jag älskar verkligen formen och vinklarna på det. Jag har blivit som besatt av vinklar och inreder gärna med grafiska detaljer.”

Jonas: “Att huset fungerar lika bra för sex personer som två. Det känns varken för stort eller för trångt.”

Läs mer om bostadsområdet Ullna Strand i Täby