Hemma hos Bergman i Västra Balingsnäs, Huddinge

Marianne Bergman längtade efter lugnet och naturen. Det har hon numera i Västra Balingsnäs – och flytten beskriver hon som en förälskelse.

I Västra Balingsnäs har det hänt mycket de senaste åren. Bostäder har poppat upp bredvid Huddinges största grönområde, Orlångens naturreservat. Men trots stor inflyttning är det otroligt tyst och lugnt i området. – Det är som en lugn oas. Och det var bland annat det som jag lockades av, berättar Marianne.

Såg huset växa fram
Hon flyttade in i sitt studiohus dagen innan midsommarafton 2011. Men ett och ett halvt år tidigare köpte hon den obyggda bostaden. Ofta åkte hon förbi området för att se hur huset tog form. – Jag hängde här varje vecka. Satt där borta på bänkarna och tänkte: "Jag ska verkligen bo här". Det fick liksom sjunka in och det var som en förälskelse.

Gemenskap med grannarna
Marianne är oerhört nöjd med området och bostaden. I området bor det både singlar, par i alla åldrar och barnfamiljer. – Det är väldigt blandat och jättetrevligt. Eftersom många flyttade in relativt samtidigt fick vi en bra gemenskap i området direkt. En form av nybyggaranda.

Noggrann med inredningsvalen
När Marianne letade efter en ny bostad var hon ute efter ett nytt hus där hon slapp renovera. Tiden fram till inflyttning använde hon till att bestämma sig kring alla extra inredningsval. Hennes strategi blev rum för rum-principen.
– Jag bestämde mig tidigt för att verkligen köpa det jag ville ha. I köket och i badrummet gjorde jag flest extra val. När jag trodde att jag var klar var det en kollega på jobbet som frågade: ”Vad ska du ha för fog då?” Då lade jag två veckor på att bara kolla upp det.

Som lärare hade hon ett långt sommarlov på sig att kunna fatta de flesta besluten. Hon var noggrann och var på plats i visningshuset, fotade och mätte. Är det något som hon skulle ha gjort annorlunda när det gäller tillval är det att skaffa fler spotlights. – Det är egentligen det enda som jag saknar.

Studiohus i två plan
Studiohuset är totalt 72 kvadratmeter och på nedervåningen samsas badrum, kök, vardagsrum med plats för matsalsbord och ett rum som används till kontor. En trappa upp ligger sovrummet med plats för bra förvaring.

Grönska utanför dörren
Studiohusen som är en form av kedjehus sitter ihop genom garagen och på framsidan har Marianne själv designat ytan – förutom en mängd olika blommor där humlor och fjärilar samlas finns där en stenbelagd uteplats som badar i sol.
– Det har varit väldigt roligt att själv kunna bestämma över vilka växter och blommor som jag skulle ha.

Rakt över gatan ligger Orlångens naturreservat – full av grönska, blåbär, svamp och vilda hallon. – I och med att det är ett naturreservat kan man känna sig säker på att skogen alltid finns kvar här.

Omgivningarna är fantastiska. Grönskan finns utanför dörren!
Marianne

Nära till både centrum och landet
Marianne lyfter också fram närheten till Sundby Gård som en annan fördel.
– Där finns bad, fik, restaurang och kultur. Ja, du har landet med hästar och kor alldeles nära. Och ändå bara tre kilometer in till centrum.

En ledig dag spenderar Marianne helst på hemmaplan.
– Jag vaknar tidigt, motionerar och sedan bor jag här ute på altanen och gräsmattan. Solar, läser, lyssnar på radio och pular i trädgården. Jag älskar det här.

_________________________________

September 2015
Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Emma Eriksson

Jag bor här

Marianne Bergman, 53 år och lärare.

Bodde tidigare
I bostadsrätt om 72 kvadratmeter i Årsta.

Bäst med att bo här
Huset, tystnaden, lugnet, naturen och trädgården.

Läs mer om bostadsområdet Västra Balingsnäs i Huddinge