Hemma-hos Hägglund Svedberg i Frösundavik, Bålsta

Sofia och Joakim sökte större ytor, raka linjer och mer tid för varandra. De snubblade på bostadsområdet Frösundavik och det generösa och ljusa enplanshuset i Bålsta visade sig bli perfekt för deras familj.

Vi halkade in på ett bananskal. Etapp två var redan slutsåld när vi väl hittade hit och etapp tre kändes för långt fram, men vi lyckades tajma ett avhopp. Det blev ett snabbt beslut och vi hade bara två veckor på oss att göra alla inredningsval, berättar Sofia.

Tillbaka i Bålsta
Även om området Frösundavik är nytt så var de båda väl bekanta med omgivningarna. Sofia Hägglund är uppvuxen i Bålsta men bodde sedan många år i Stockholms innerstad. Joakim Svedberg kommer från Täby Kyrkby, men har även han bott i Bålsta.

Sedan sonen Oscar kom in i deras liv för ett år sedan sökte de en lugnare vardag.
– Vi ville bo i ett enplanshus, varken för stort eller med för mycket jobb. Vi har båda två krävande jobb och vill kunna lägga all fritid på Oscar, förklarar Joakim.

Vägledning inför besluten
Trots att tiden var knapp för alla inredningsval löste det sig friktionsfritt.
– Småa kunde tillgodose våra önskemål. Vi planerade och maxade sådant som är krångligt att lägga till i efterhand och fick fantastisk hjälp från inredningsarkitekten. Vi är förvånade att vi inte har haft något att klaga på.

Vardagslyx
Kökets spishäll, mikro och ugn blev modellen större. Elen sågs över och anpassades efter deras behov. Sofia fick en generös walk in closet och Joakim ett varmgarage. Den enda felkalkyleringen blev den planerade fåtöljhörnan i vardagsrummet som visade sig passa bättre som matplats för sex personer.

Inte som planerat – utan bättre
– Trots att man har ritningar är det svårt att föreställa sig hur ytorna ska kännas innan man sett dem på riktigt, men resultatet blev ändå till det bästa, säger Sofia.
Där matplatsen skulle ha stått placerades istället en inbjudande köksö. Husets ljusa trägolv binder samman köket med vardagsrummet och förstärker känslan av ett enda stort rum.

Hög standard
– När vi besökte visningshuset blev vi förvånade över att standardvalen höll en väldigt hög nivå. Standardgolvet var både snyggast och fantastiskt praktiskt när man har småbarn som far fram. Repor syns över huvudet taget inte, säger Joakim.

Vitt och grått i olika nyanser
Från början var alla ytskikt vitmålade men nu har några toner letat sig in. Sovrummet har blivit mer ombonat med en varm mörk kulör. I soffhörnan har den betonggrå fondväggen knappt hunnit torka.
– Jag älskar att måla och fixa. Den grå kulören smälter in bra och passar oss – rent och enkelt, säger Sofia.

"En bit av stan i Bålsta"
Vid matplatsen dominerar en färgstark specialbeställd Chanel or die-målning från Wallery, ett galleri för street art vid NK.
– Med den har vi tagit med en bit av stan till Bålsta, säger Joakim nöjt.

Vi bor här

Sofia Hägglund, 36 år, projektledare
Joakim Svedberg, 48 år, egenföretagare
Sonen Oscar, ett år.

Bodde tidigare: Sofia i lägenhet i centrala Stockholm och Joakim i hus i Bålsta.

Bäst med att bo här
Sofia: "De stora ytorna och att huset är helt färdigt att bo och umgås i".

Joakim: "Helheten på området och omgivningarna; med ängar, lekplatser
och planerad förskola. Det är dessutom bara fem minuter till vattnet".

Läs mer om bostadsområdet Frösundavik i Bålsta.