Hemma-hos Håkansson Kull i Sörgårdsängen

Klas och Kristin hade egentligen sitt hjärta på söder, men livet med småbarn väckte nya idéer och önskemål på hur tillvaron skulle kunna se ut. Att ha nära till lek såväl inne som ute kändes viktigt, men om huset skulle vara nytt eller gammalt och var de skulle bo var inte lika självklart.

När vi kliver in i hallen hos familjen Håkansson Kull är det första man hör ett tisslande och tasslande och någon som skrattar. Strax därefter hoppar August och Elsa glatt fram från trappan och ropar hej. Syskonen, som snart fyller sju och fem år, är ivriga på att få visa upp sina rum som finns en trappa upp. Men först visar föräldrarna Kristin och Klas oss runt.

En dörr på glänt
På bottenvåningen finns kök, en ljus matplats och vardagsrummet i en öppen planlösning. En behaglig ton av blå kulörer är genomgående i inredningen och här och var står små vaser med luktärter som plockats in från trädgården.
– På helgmorgnarna kan vi sitta och äta frukost i lugn och ro medan dörren står på glänt och barnen leker ute i parken med kompisar, berättar Klas och pekar ut mot lekplatsen som ligger i direkt anslutning till deras trädgård.

Bekvämt för barnen
För Klas och Kristin, som hade bott i olika lägenheter runt Sofia Kyrka på Södermalm och trivts väldigt bra där, var beslutet att lämna söder för en villa utanför innerstan inte helt lätt.
– Vi ville ha ett boende på markplan så att barnen skulle kunna springa ut och leka eller cykla runt på gatan, berättar Kristin.

Från söder till västerort
Men det var inte solklart hur och var de skulle bo.
– Vi tittade en del på äldre hus som var supercharmiga, berättar Klas.
– Men sedan fick vi syn på att Småa skulle bygga hus i Kälvesta, och dessutom bor mina föräldrar i närheten, berättar Kristin.
– Det kändes tilltalande med nytt och fräscht, att ha ett lättskött hus som inte kräver renovering, säger Klas.
– Det här passar oss bra under småbarnsåren. Jag har förvisso längre restid till jobbet som är mitt i stan, men å andra sidan har jag fått ett enklare liv där barnen kan få mer frihet, säger Kristin.

Grönska och harmoni
Den vilsamma färgsättningen på rad- och kedjehusen, grönskan och ljudet av barn som leker på gatorna sprider en lugn och trivsam atmosfär över Sörgårdsängen. Vid entrén till familjen Håkansson Kulls hus blommar rosa pelargoner och luktärter. Kedjehuset är putsat i en nyans av guldockra och bildar en vacker fond till blommorna. Den gröna inramningen med häckplantor finns enhetligt planterade runt varje trädgård.

Plats för pärlor och lego
Vi går en trappa upp och äntligen har det blivit dags för August och Elsa att visa sina rum. Augusts går i ljust blågrått och på golvet ligger en mjuk, gosig matta. Intill står stora lådor med lego och på en hylla har han samlat sina finaste alster.
– Det bästa med eget rum är att man får ha sitt lego ifred och att jag har ett eget skrivbord, säger han och sätter sig på mattan för att fortsätta med byggandet.

Elsas rum har samma planlösning men här är väggen rosa och istället för lego hittar man pärlplattor och annat pyssel. En sänghimmel står på önskelistan.

Varje våning har sin funktion
I anslutning till barnens rum finns ett allrum där syskonen kan krypa upp i soffan och titta på tv eller läsa böcker. På plan två finns även badrum, föräldrarnas sovrum samt ett extra rum som används som kontor och till förvaring.
– Varje våning är rymlig och har en funktion, det kan dyka upp ett gäng kompisar till våra barn här men det märks knappt, säger Klas.

Rum för kreativitet
Vi fortsätter ytterligare en trappa till översta våningen som ger en "wow-effekt" tack vare den fria ytan och att taket går upp i nock. Det är ett vindsplan som inbjuder till kreativitet eftersom det finns stora öppna ytor och knappt någon vägg. Ljuset flödar in och de vita väggarna hjälper till att skapa den luftiga känslan. I den stora soffhörnan samlas familjen för fredagsmys. Här finns också utrymme för lek, att sprida ut ett stort pussel på golvet, prova maskeradkläder eller laga mat i leksaksköket.

Övernattande gäster har gott om plats att sova och smidig tillgång till toalett.
– Jag minns att jag var nervös när huset stod klart och vi skulle titta på det för första gången - tänk om jag inte skulle tycka om det, men huset överträffade verkligen alla mina förväntningar, berättar Kristin.

Vi bor här

Kristin Kull, 36 år, advokat
Klas Håkansson, 36 år, ingenjör
Barnen August, sju år och Elsa, fem år.

Bodde tidigare: I en 3:a på Södermalm.

Bäst med att bo här
"Att vi har ett så bra liv med barnen här, det är lätt att vara hemma, samt att huset är stort, rymmer många funktioner och att det känns så fint och fräscht."

Läs mer om bostadsområdet Sörgårdsängen i Kälvesta, Stockholm.