Hemma hos Wachsner i Lindholmen, Vallentuna

Lindholmen är en by som tagen ur en saga av Astrid Lindgren, där Emil likaväl skulle kunna sitta bakom snickarboden eller Ida hänga upp och ner i en flaggstång. Men Lindholmen är på riktigt - och här bor riktiga människor. Här bor människor som njuter av sitt hem. Som vill ha något eget, enkelt och originellt.

Göran och Marianne är ett par som lever mitt i Lindholmens bullerby, och väldigt mycket här och nu. För med 3 barn och 4 barnbarn är det alltid att leva i nuet som gäller. Göran och Marianne har sedan länge lämnat segelbåten på land. Stugan i fjällen finns kvar, men besöks mer sällan. Nu är det lugnet i Lindholmen som hägrar. Ett lugn som passar paret bra. Ett lugn som emellanåt blir lite mindre lugnt när de älskade barn och barnbarnen är på besök, för plötsligt står Marianne med Leon och hans pappa vid spisen och steker plättar.

Hus var en självklarhet
Jag fortsätter i stället att prata med Göran som berättar att familjen alltid har bott i hus. Hus var en självklarhet för byggnadsingenjören. Redan 1967 byggde Göran och Marianne sitt egna hus med pool i Vallentuna. Där föddes och växte sedan deras dotter och två söner upp. Men när barnen flög ur boet och segelbåten inte längre låg i sjön, blev Göran och Mariannes situation helt annorlunda. Dom sålde huset. Göran flyttade till sitt familjehem i Hässelby och Marianne flyttade till en lägenhet i Vallentuna. Och så förblev deras boendesituationer under några år.

Nybyggd idyll i gammal stil
Lindholmen är med sina vackra hus en riktig bullerby. Röda enplanshus blandas med tvåplanshus. Husen är byggda i gammaldags stil med vedspis och separat matskafferi. De stora fönstren ger ett modernt ljus som kastar sig över de vackra golven. Det stora badrummet har plats för bastu om man så vill. Eller ett hörnbadkar. Eller som hos Göran och Marianne – både bastu och hörnbadkar. Just det, en kommande utomhuspool också.
- Vår ena son hittade informationen om Lindholmen på nätet, berättar Göran. Så vi åkte hit och tittade i visningshuset. Vi föll för enplanshuset och planlösningen var perfekt.

Ett enkelt val
Göran och Marianne valde att skaffa gemensamt boende igen. Valet var inte så svårt efter visningen i Lindholmen. Ett nyproducerat enplanshus. Ett enplanshus med ett boningshus. En vind lika stor som huset. Ett utomhusförråd och en carport. En bastu och snart en pool.
- Det är så skönt att allt är nytt. Jag älskar atmosfären i huset. Det är välkomnande och lite gammaldags. Men enkelt och funktionellt, säger Marianne.

Hjälp med inredningsval
- När det var dags för oss att göra våra val till huset fick vi en liten kurs i inredning av en av Småas inredare. Det var jättebra. Tillvalen samt färgvalen var jättebra och det märktes att det var experter som hade tagit fram valen, berättar Göran.
Göran och Marianne var nöjda med Småas inredningsval, men valde däremot en annan kulör på köksluckorna och taket fick bli ett vitlaserat paneltak. De valde att inte låta montera braskaminen i vardagsrummet som så många andra. Däremot ska de låta platsbygga en kakelugn i framtiden.

Familjen i fokus
Hemma hos Göran och Marianne känner man att familjen är viktig. Det finns fotografier på barn och barnbarn. Det finns även ett fotografi på Marianne när hon tog sin sjuksköterskeexamen. Ett svartvitt fotografi som står bland de andra viktiga milstolparna från deras gemensamma liv. Att ha en enkel planlösning där alla kan vara tillsammans känns mycket som Göran och Marianne. Dom vill se och höra. Vara nära och vara med.

Plats för nya drömmar
- Jag håller på att inreda en verkstad, berättar Göran och visar med handen mot utomhusförrådet. Det är ett utomhusförråd med stort fönster, som sitter ihop med carporten. Göran har snickrat golv och väggar och snart kommer hans snickarbänk. Jag ser en snickarbod framför mig med avtryck efter alla verktyg på väggen. Hammaren hänger där hammaren ska hänga. Jag gissar att Görans snickarbod kommer att vara den finaste snickarboden i hela Lindholmen.

Hemma är den bästa platsen
Regnet har äntligen slutat falla - om än för en liten stund. Göran och Marianne stannar till under farstukvisten medan Leon och hans pappa intar den stora hallen. Göran och Marianne fortsätter nog sin eftermiddag med lek och bus med Leon. Kanske spelar dom en till Pippi Långstrump-låt? Kanske tar dom en bastu? Kanske njuter dom bara av lugnet i Lindholmen och av att bara vara här. Hemma. Äntligen!

______________________________________________

Juni 2012
Text: Johanna Larsson

Vi bor här

Göran Wachsner, +70 år, byggnadsingenjör.
Marianne Wachsner, +70 år, sjuksköterska, som fortfarande arbetar lite extra.
3 barn, 4 barnbarn

Det bästa med huset:
Enkelt och funktionellt. Sidohuset kommer inredas som ett gästhus, så gästerna ska kunna få rå om sig själva lite där. Plats för den kommande poolen, som 2015 står klar.

Läs mer om bostadsområdet Lindholmen i Vallentuna