Hemma hos Piran Armagan i Södra Hedvigslund, Nacka

Yasemin och Karhan Piran Armagan ställde sig snabbt i Småakön när de hade varit i Älta. De hade aldrig bott i hus tidigare och kände hur skönt det var att flytta in i något helt nytt – och att slippa renovera.

När Yasemin och Karhan väntade barn började de leta större boende. Tvåan på Sankt Eriksplan i Stockholm om 70 kvadratmeter skulle på sikt bli för liten med tre i familjen.
- Vi tittade först på en del etagevåningar, men det är inte så smidigt att bo i stan med småbarn och hund. När vi hade tittat på huset här så bestämde vi oss – vi ville flytta hit, berättar Yasemin.

Ljus från flera håll
När hon och Karhan öppnar dörren till huset om 143 kvm möts du av ljus – dels från solen som strömmar in genom stora fönsterpartier, dels från de vitmålade väggarna och golvet. Det vitmålade golvet var ett av många egna inredningsval som de gjorde.
- Egentligen var det hög standard på det förvalda också, men vi passade på när vi ändå hade chansen att välja allt själva, säger Karhan.

Barnvänligt område
Nu har han, Yasemin, ettåriga dottern Chloé och hunden Zack bott i huset sedan i juni. De har haft sin första sommar med villa och kunnat nyttja trädgård – och större ytor.
- Det är ett perfekt område att bo i som barnfamilj. Många har samma livssituation som oss och det är många andra barn i området. Det blir såklart ännu viktigare ju äldre Chloé blir.

Nu väntar de dessutom sitt andra barn, så samtliga tre sovrum på övervåningen kommer att utnyttjas framöver.

Med plats att umgås
På nedervåningen har de ett rymligt kök, men även plats för ett stort matbord och soffa med fåtöljer.
- Vi har prioriterat sociala ytor här nere, för vi bjuder gärna hem vänner och familj på stora middagar. Vi har också valt bort tv, så att vi umgås här istället.

Framträdande är spiraltrappan i mitten av huset men även takhöjden på nära sex meter.

Nytt hem, nya möbler
Yasemin och Karhan har en stilren inredning som passar perfekt in i det nya och fräscha – och möblerna är dessutom helt nyinköpta.
- Ja, vi valde att sälja det gamla. Vår tidigare bostad var en sekelskifteslägenhet och möblerna där passade inte in helt här. Så i samma veva som vi flyttade in kom de nya möblerna.

Vi såg när huset restes och när de lade ut gräsmatta och byggde altan. Det var häftigt.
Yasemin & Karhan

Tid att förbereda
Från att de hade bestämt sig för huset till inflyttning var det ungefär ett och ett halvt år. Alldeles lagom för att hinna med allt, tycker de.
- Vi behövde inte stressa med försäljningen av lägenheten och hann tänka igenom alla inredningsval. Men jag var höggravid när valen skulle göras och hade precis fött Chloé när det sista skulle bestämmas, så jag hade inte full koll på vad vi faktiskt hade bestämt. Det fanns annat i tankarna då, säger Yasemin och skrattar.

_________________________________

Mars 2016
Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Emma Eriksson

Vi bor här

Yasemin Piran Armagan, 33 år, egen företagare
Karhan Piran Armagan, 33 år, jobbar på tryckeri i Södertälje
Dottern Chloé, drygt ett år
Hunden Zack.

Bodde tidigare
Sekelskifteslägenhet på Sankt Eriksplan, en tvåa om 70 kvm.

Bäst med att bo här
Yasemin: "Det är så skönt att bo nära natur och skog. Och det är så bra att det finns många barn i området och att det är ett bra grannskap."

Karhan: "Att allting är så nytt och fräscht."

Läs mer om bostadsområdet Södra Hedvigslund i Nacka.