Hemma hos Evensson i Mariehovsviken, Mariefred

Christer och Ulla Evensson njuter i sitt vackert inredda tvåplanshus på Statsfruvägen i Mariehovsviken, som ligger så nära Mälaren att man nästan kan höra vattnet slå mot bryggan från sovrummet.

Huset Christer och Ulla lämnade i Katrineholm byggdes på 80-talet och var i renoveringsbehov. De vuxna barnen hade precis flyttat. Kvar fanns Christer och Ulla och en massa tomma ytor. De började titta efter ett nytt boende och när Mariehovsviken dök upp, fastnade de för huset och läget.

En flytt i lågkonjunktur
Ulla såg direkt möjligheten till att få ett nytt hus att inreda och Christer såg fram emot en egen liten båt vid den gemensamma båtbryggan. Men när de hade bestämt sig hamnade bostadsmarknaden i lågkonjunktur. Christer och Ulla tvekade. De hade ju sitt hus i Katrineholm att sälja också. Men till slut bestämde de sig. Valet blev vackra Mariehovsviken.
- Det kändes tryggt att fullfölja affären med Småa. De var förtroendeingivande, påvisade bra material och höll vad de lovade. Det påverkade oss rätt mycket till det positiva eftersom vi köpte i lågkonjunktur, berättar Christer.

Noggrann med inredningen
Inför tillträdet träffade Ulla Småas inredningsarkitekt. Ulla som är mycket intresserad av inredning fick en hel del bra idéer som hon tog med sig hem och till viss del fullföljde. Inga nya möbler behövde köpas, men däremot slängdes en hel del av det gamla möblemanget. Inför flytten tittade Ulla på ritningarna och hade en rätt klar bild av vilken möbel som skulle stå var i huset.
- Mycket av inredningsvalen som vi har är standardval. Det var så bra material och snygga detaljer, så det passade oss bra. Christers fjärrkontroll till garageporten ingick såklart inte i standardvalen, säger Ulla och skrattar.

Nära till lugnet
Båtbryggan ser Christer och Ulla från ena fönstret i vardagsrummet. Där nere brukar Christer sitta och lyssna på Sommarpratarna på radion och titta ut över Mälaren. Man behöver alltså inte ta sig långt för att finna ro i Mariehovsviken.
- Man får passa sig för bävern, säger Ulla och skrattar. Christer fyller i och berättar om när Ulla stötte på en granne från området nere vid vattnet som berättade att det fanns ett bäverbo vid båtbryggan. Och när de stod och pratade om det, kom plötsligt bävern simmande med en massa pinnar i munnen.

Nybyggt med plats för egna idéer
Från 80-talshuset i Katrineholm till nyproduktion i Mariehovsviken. Christer och Ulla har inte ångrat sig en dag. Och visst finns det anledning att trivas i ett hus med luftiga ytor och ett stort kök med utgång till altan, en egen ateljèbod och en fjärrkontroll till garaget.
Christer och Ulla funderar på att glasa in delen mellan huset och ateljéboden och på så sätt skapa ett vinterrum eller ett orangeri sommartid. Möjligheterna är tusen. Precis som växtarterna i trädgården.

Plats för trädgårdsdrömmar
Ulla som tog tjänstledigt ett tag från läraryrket, för att gå en trädgårdsutbildning, ser drömsk ut när hon berättar om planerna för trädgården. Hon har länge ritat på hur den ska se ut när den är klar. Det ska finnas möjlighet till att umgås, sola och dricka kaffe i skuggan. Hon ser hur gräset växer, plantorna tar sig och hur de olika arterna sammanfogas i en drömträdgård. En drömträdgård som ska innehålla en berså i ena hörnet av tomten, där man ska kunna fika i skuggan.

________________________________________________

Maj 2014
Text och foto: Johanna Nilsson

Vi bor här

Christer Evensson, arbetar på Scania i Södertälje.
Ulla Evensson, lärare i Katrineholm.

Bäst med att bo här
Bra materialval och snygga detaljer. Närheten till vattnet.

Läs mer om bostadsområdet Mariehovsviken i Mariefred