Hemma hos självbyggare i Colourfront, Täby

Att förverkliga en bostadsdröm, att köpa sin första lägenhet och att dessutom vara självbyggare, är en resa som kan beskrivas på många sätt. Det är både utmanande och lärorikt – men framförallt är det en unik möjlighet att se sin bostadsdröm växa fram. Vi har träffat självbyggarna Pontus Westermark, Theresia Eriksson och Anton Ahlberg. De har alla hittat hem i Brf Colourfront vid Täby Centrum.

Det har gått drygt två år sedan Pontus, 22, och Theresia, 20, köpte sin första lägenhet tillsammans. När vi träffas i deras ljusa, rymliga tvåa på 81 kvadrat flödar ljuset in från de stora fönsterpartierna i vardagsrummet. Denna lägenhet var egentligen inte planerad att bli deras första.

Självbyggeri ger möjligheter
Pontus och Thereisa hade bokat en annan lägenhet i området när de fick upp ögonen för de lägenheter som Småa sålde. De läste om självbyggerikonceptet och bestämde sig direkt.
– Genom att bli självbyggare hade vi råd att köpa en större lägenhet samtidigt som vi kunde påverka planlösning och inredningsval. Med självbyggeriet minskade vi vår handpenning med cirka 5 procent och för oss var det avgörande, berättar Pontus.

Varierande reaktioner
Att vara självbyggare är nästan som att sätta livet på paus. I cirka fyra månader ägnade de sina lediga kvällar och helger åt lägenheten. Vilka reaktioner får man från vänner och familj när man väljer att bli självbyggare? Vi ställde frågan till Anton, Pontus och Theresia.
– Klart det blev reaktioner. Många tyckte att vi strävade för högt och ville för mycket. Vi fick faktiskt kommentaren att vi kanske borde köpt en liten etta istället. Men utan möjligheten till självbyggeri hade vi inte kunnat köpa den lägenhet vi verkligen ville ha, säger Theresia.

För Anton, 26, blev omgivningens reaktionerna inte lika starka. Kanske beror det på att han själv är yrkeshantverkare och har erfarenhet av att både bygga kök, lägga golv, tapetsera och sätta kakel.


Olika förkunskaper – samma målmedvetenhet
Att Pontus och Theresia arbetar som butikssäljare medan Anton är plattsättare innebär en skillnad i förkunskaper. Det behöver dock inte vara avgörande för om du kan lyckas med ett självbyggeri.
– Klart jag är lite händig. Jag har byggt många kojor när jag var liten, säger Pontus och skrattar. Det viktigaste är att våga tro på sig själv och det man gör.

Även om Anton hade gjort många av momenten tidigare tycker han att det är viktigt att be om hjälp om man är osäker. Det ska inte vara någon prestige att be om råd. Det borde vara lika självklart som att fråga efter en vara i matbutiken, säger han.

Lite hjälp från vänner och familj
Varken Pontus, Theresia eller Anton har tagit nämnvärt mycket hjälp av familj och vänner.
– Jag har fått lite hjälp av min familj, men det mesta har jag gjort själv. Det kändes enklast att ta allt ansvar själv, säger Anton.
Pontus och Teresia håller med om det och säger att de medvetet inte velat blanda in så många andra.
– Ingen annan skulle ha lika mycket tålamod och engagemang som vi har haft när vi har jobbat, förklarar Pontus.


Tidiga morgnar och sena kvällar
För Pontus och Theresia började resan som självbyggare tidigt på nyårsdagen 2015. De delade upp arbetsmomenten så att Theresia ansvarade för målning och spackel, Pontus ansvarade för golv medan hans pappa tog köket och klinker i hallen.
– För mig var det mest i början medan för Pontus var det jämnare men högre arbetsbelastning hela tiden. När vi var lediga var det ofta långa dagar här, säger Theresia.


Anton som är hantverkare och van att börja tidigt tog bara en timmes sovmorgon på helgerna och sedan arbetade han effektivt fram till klockan 15-16.
– Det kändes viktigt att planera tiden så att det fanns utrymme att vila och hitta på annat, säger Anton.

Stödet från Småa
Alla självbyggare i Brf Colourfront hade kontinuerlig kontakt med byggets projektchef. Det var honom de ringde för att stämma av allt från praktiska frågor om lån av verktyg till leveranser av material.


Oförutsedda moment
Under en lång byggprocess kan mycket hända. För Pontus och Theresia blev en del material försenat vilket innebar att arbetet stannade upp. Anton däremot berättar att han fick delar av materialet för tidigt vilket blev svårt att förvara i hans etta på 33 kvadrat. Men allt löste sig och
båda kunde flytta in enligt tidplanen.


Egenskaper hos en självbyggare
Både Anton, Pontus och Theresia kan skriva under på att självbyggeri inte är något som passar alla, men många.
– Själva arbetet var inte svårt utan det viktigaste är att alltid vara noggrann och exempelvis mäta exakt på millimetern. För att lyckas med självbyggeri behövs tålamod, envishet, engagemang och noggrannhet, säger Pontus.

Första lediga helgen
När de var inflyttade och klara med lägenheterna hade det varit en intensiv vår. Anton berättar att de första helgerna var lugna med fokus på att vila. Pontus och Theresia fortsatte dock i samma tempo ett tag till.
– Det var en underbar känsla när allt var klart och då ville vi inreda hela lägenheten på en gång. Vi åkte till Ikea flera gånger i veckan och sedan skulle alla möbler sättas ihop. Men till slut blev det riktigt bra säger de och tittar runt i lägenheten.

September 2015
Text: Jenny Liedholm
Foto: Linda Mode och Thomas Henriksson