Hemma hos Rydström i Sköndalsterrassen, Stockholm

Anita och Bengt Rydström åkte ofta förbi kvarteret Sköndalsterrassen och sa då: ”Stackars människor som bor bakom planket!”. Nu bor de själva där, bakom planket som skyddar mot vägen, högst upp i huset, med utsikt över området – och de njuter varje dag.

Ljuset flödar när du öppnar dörren till paret Rydströms våning. Den är ljus i sig och med fönster åt tre väderstreck så når vårsolen in från alla håll. - Nu har vi bott här i ett år och en vecka – och vi är så himla nöjda, säger Anita.

Letade efter "rätt" område
Det var inte självklart att lämna det 270 kvadratmeter stora huset med källare i Vendelsö, Haninge, som de själva byggt för 41 år sedan.
- Men ändå gick vi i lägenhetstankar och ville komma närmare stan. Vi tittade först på lägenheter i Hammarby sjöstad, men de var inte alls något för oss. Så av en slump såg jag att Småa byggde här och tog med mig Bengt mest för att titta lite.

Snabb köpprocess
Anita hade kommit längre i flyttankarna än Bengt. Men ändå var det Bengt som samma eftermiddag som de hade tittat på ritningar och i Småas visningslägenhet sa: ”Vi tar den där femman – mejla och boka du!”
- Då hade jag själv knappt hunnit tänka över det, men kände att nu får jag passa på. Vi gick på magkänsla, säger Anita som var småchockad när Bengt bestämde sig så snabbt.

Koll på bygget
Ett och ett halvt år senare flyttade de in.
- Vi åkte förbi här varje vecka och såg hur bygget gick. Vi försökte ta in att här ska vi faktiskt bo, berättar Bengt och Anita instämmer:
- Ja, det var bra för oss att vänja oss vid tanken att vi skulle lämna huset. ”Hur känns det här?” funderade vi. Det gick smidigare än vad vi trodde att anpassa oss till lägenhet. Jag längtar inte tillbaka. Men vi ville inte ha vad som helst heller.

En lägenhet med det lilla extra
De var bestämda med att det var femman som de skulle ha – högst upp i huset, om 111 kvadratmeter, med generös terrass om 30 kvadratmeter.
- Och när det gällde inredningsval ville vi ha allt. Vi ville inte upptäcka för sent att vi egentligen skulle ha valt något annat.
Så de har bland annat valt till en braskamin som ofta sprakar i vardagsrummet, inglasningen av en del av terrassen och markiser.
- Vi kan inte se att vi skulle ha gjort något annorlunda om vi fick välja idag.

Bra förvaring och nära till allt
De har stora möjligheter till förvaring, Anita öppnar flera dörrar och visar. Dessutom leder en dörr till det fläktrum som varje lägenhet har, för att skapa bra ventilation och inomhusluft i lägenheterna.

Femman har dessutom blivit till en fyra, då de valde att göra ett större rum av två mindre genom att ta bort en vägg. Det fungerar nu som tv- rum, med utsikt mot skogsdungen som ligger granne.
- Det var väldigt viktigt för oss – att ha nära till naturen, säger Bengt.
- Och ändå har vi bara sju minuter med buss in till Gullmarsplan, inflikar Anita.

_______________________________________________

April 2015
Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Pernilla Sjöholm

Vi bor här

Anita Rydström, 68 år, var tidigare försäljningschef.
Bengt Rydström, 71 år, var tidigare kylmontör med eget företag.

Bodde tidigare
Hus om 270 kvm i Vändelsö, Haninge Kommun.

Bäst med att bo här
Anita: Mycket natur, sjöar som ligger nära, låg bebyggelse, bubbelbadet, kaminen och terrassen.
Bengt: Även om vi båda är födda och uppvuxna på Söder och trivs i centrala stan, så uppskattar vi att det är så grönt runtomkring. Och vår fina terrass!

Lär mer om bostadsområdet Sköndalsterrassen i Stockholm