Hemma hos Zchwéning i Sköndalsterrassen, Stockholm

Wow! Det är känslan när du kliver in hemma hos Jacqueline Zchwéning och hennes son Benjamin. Med nära tre meter i takhöjd som Jacqueline utnyttjat i inredningen har hon skapat och inrett ett hem med mycket kärlek.

Efter två större villor och sin skilsmässa var Jacqueline till slut sugen på en nybyggd lägenhet, utan renoveringsbehov. Bara att flytta in.
- Så har det varit här. Men jag letade i tre år innan jag fastnade för den här, berättar hon när hon dukar upp fika vid det stora vita matsalsbordet.
Trerumslägenheten är på 75 kvadratmeter och mycket av inredningen från senaste huset har hon plockat med. Jacqueline visar bland annat hur väggen bakom tv:n är klädd i betong som hennes fästman Lars gjort.

Kreativiteten får utlopp
Sovrummet har fått vit träpanel som en fondvägg, vilket var likadant i Jacquelines tidigare hem.

-Det har varit flera detaljer som jag har kunnat genomföra även här vilket har varit kul.

Jacqueline är frisör och det märks att hennes kreativa sida även har smittat av sig i inredningen.

Två terasser och nära till sjön
- Den här lägenheten är väldigt hemtrevlig i sig. Båda terrasserna gör också att det känns som en liten minivilla.
En terrass vetter mot gatan, där Jacqueline kan se ut över en mindre bergsknalle och terrassen på baksidan har skog och grönska som granne.
- Jag trivs jättebra i området och med grannarna. Det känns tryggt att bo här.

I slutet av maj har Jacqueline bott i lägenheten i ett år och sin första sommar, med riktigt härligt väder, var perfekt.
- Här ute på terrassen har jag sol hela dagen och det tar bara fem-tio minuter med cykel ned till sjön. Till sommaren har vi faktiskt tänkt köpa en kajak och lägga i där.

Saknar bara en fotbollsplan
Hon är aktiv och startar varje dag på gymmet klockan sex. Träning ligger i familjen. Plötsligt kommer sonen Benjamin hem från en av veckans alla fotbollsträningar. Han spelar i Hammarby Akademi-lag med unga talanger. Dessutom har han nära till sin skola, Hammarbyskolan.
- Ja, det är nära till allt här, säger han. Till kompisar, skolan och bussar som går ofta och till allt. Det enda som saknas är väl en fotbollsplan.

Utnyttjar föreningens relaxrum
I grannhuset ligger föreningens gemensamma relaxrum med bastu.
- Det är helt underbart med bastu. Jag tror att det är jag som nyttjar den allra mest. Dessutom är det ett perfekt sätt att umgås med Benjamin. Därinne kan han inte ha igång sin telefon, säger Jacqueline och skrattar. Varje vecka är hon på plats. Och hon har även tänkt boka den gemensamma gästlägenheten så småningom. Något annat som hon gladdes åt i huset var miljötänket när huset byggdes.
- Det är jättebra och något som jag uppmärksammade tidigt. Just att luften ska vara extra bra inomhus är viktigt.

Plats för alla
Med fyra barn, varav tre har flyttat hemifrån, så har det också varit ett plus med plats för ett stort matbord som rymmer alla.
- När barnen kommer hit med sina respektive blir vi många, vilket jag älskar, säger Jacqueline.

_______________________________________________

April 2015
Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Pernilla Sjöholm

Vi bor här

Jacqueline Zchwéning, frisör och receptionist på pensionsbolag, med sonen
Benjamin. Fästmannen och särbon Lars Rohlin bor i Södertälje.

Bodde tidigare
Hus om 180 kvm i Vega, Haninge Kommun.

Bäst med att bo här
Att det är nybyggt, högt i tak, nytt och fräscht, stora uteplatser och grönområden. Dessutom nära till allt - jag har en kvart till jobbet, nära till matbutik, sjöar, gymmet och Benjamins skola.

Läs mer om bostadsområdet Sköndalsterrassen i Stockholm