Hemma hos Nilsson i Smedbyhöjden, Åkersberga

Familjen Nilsson packade upp rekordsnabbt på tre dagar och nästan lika snabbt bestämde de sig för att köpa radhuset i Åkersberga. De hade egentligen avtal på en lägenhet i stan, men lockades av nyproduktion, storleken och närheten till familjen.

Helena Nilsson har precis hämtat tvååriga Amanda på förskolan – som de ser hemifrån sitt hus.
– Ja, det är verkligen härligt att det ligger så nära. Där har vi förskolan och där kommer bussen till jobbet, säger Helena och pekar åt vardera hållet.

Det var annars jobbpendlingen som var det största frågetecknet när de skulle bestämma sig för var deras nya boende skulle ligga. Både Helena och Peter har numera nära en timme till sina arbetsplatser, men i och med att det är så kort väg till förskolan och att de även har hamnat närmare Helenas familj så vägde fördelarna över.

Tre våningar – tre dagar
Nu firar de snart ett år i radhuset om tre våningar på 166 kvadratmeter, som de alltså möblerade på tre dagar.

– Det gick verkligen i ett. Samma dag som flyttlasset kom, kom även alla beställda möbler från Ikea och Mio. Åh herregud, kände jag då – kommer allt att funka ihop? Jag hade bara legat hemma i soffan med Ipaden och beställt, berättar Helena.

Men det gick! Ingen möbel har känts som ett felköp. Det är Helena som har varit drivande i inredningen och valt textilier i lugna, ljusa nyanser, för att det ska stämma bra ihop med den stilrena och ljusa inredningen – såsom väggar, golv och lister.

Vi båda gillar enkelt och stilrent. Tavlor och vissa prylar gör inredningen personlig också
Helena Nilsson

Rum med datorer och tv-spel
– Om det finns en diagnos för inredningsdyslexi så har jag den, säger Peter som mest var intresserad av tre saker när det gällde den nya bostaden: att teven skulle få vara stor, att tekniken skulle fungera och att vindsateljén skulle bli ett rum för honom.

Han har nu lyckats med tre av tre! I vardagsrummet står en teve på 75 tum, tekniken fungerar utmärkt och tredje våning, vindsateljén, har Helena i och för sig inrett, men där finns datorer och tv-spel som passar Peter perfekt.

Plats för en växande familj
Men mest tid i det Nilssonska hemmet läggs ändå på tvååriga Amanda. Hon bjuder gärna in sina gäster till sitt rum, plockar fram Pippi-servisen och serverar låtsasfika. Nästa år väntas hennes syskon och då passar det utmärkt med tre sovrum på samma våningsplan. Just nu har det tredje sovrummet blivit ett otroligt inbjudande gästrum med dubbel - säng och ljusa textilier.
– Svärmor brukar säga att hon tar in på hotell när hon kommer hit, säger Helena.

Nyproduktion ger tid för familjen
Peter har aldrig bott så stort som i dag. Barndomshemmet var på 76 kvadratmeter, första lägenhet på 26 och förra drygt 64. Det märks också att paret är nöjda med att vinna tid som småbarnsföräldrar genom att slippa lägga för många timmar på hemmet.
– Ja, det känns bra att vi inte kastar bort småbarnsåren med att renovera ett hus som vi var inne på först, säger Peter.

_______________________________________________

December 2014
Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Pernilla Sjöholm

Vi bor här

Helen Nilsson, 30 år, rekryteringsspecialist och teamledare på Migrationsverket.
Peter Nilsson, 33 år, säljare på TV4
Dottern Amandra, 2 år, och katten Ufo

Bodde tidigare
Tvåa om 64,5 kvadratmedet vid Liljeholmskajen

Bäst med att bo här
Huset i sig - som vi är jättenöjda med. Vi har närhet till min familj och det är skönt att bo lite utanför stan där vi bara kan öppna dörren och Amanda kan springa ut. Det är avkopplande efter jobbet.

Läs mer om bostadsområdet Smedbyhöjden i Åkersberga