Hemma-hos Tolf i Ullna Strand

När barnen väl var utflugna skulle Christina och Göran Tolf aldrig mer bo i ett trevåningshus. Det var för mycket spring och outnyttjade ytor. Men så föll de för Ullna Strands ateljéhus, där varenda kvadratmeter fyller en funktion – om än en lyxig sådan.

– Det är ett jättehäftigt hus, som ritat för oss. Vi fastnade direkt för arkitekturen och att området var så noggrant planerat, berättar Göran Tolf.

Husets öppna planlösning och vita ytskikt gör att ljuset studsar vilt mellan golvhöga fönster, takfönster och vinklade väggar, trots att dagen bjuder på stilla sommarregn.

– Huset fungerar verkligen som ljusterapi, säger Christina Tolf.

Paret har bott i det 152 kvadratmeter stora trevåningshuset i drygt ett år.

– Flera våningsplan kändes som en optimal lösning medan barnen bodde hemma men när vi letade nytt ville vi gärna vara utan det. Här använder vi varenda kvadratmeter trots att vi bara är två. Trapporna och vinklarna gör att det händer något extra. Vardagsmotion får vi på köpet, säger Christina.

Med plats för matälskare
På nedre botten ryms hall med badrum och separat tvättstuga. Det stora vardagsrummet har generös matplats som ligger i anslutning till köket. Eftersom matlagning är ett starkt intresse lade paret ner mycket tid på planering för förvaring, tillagning och umgänge.

– Vi är lite matnördiga båda två så det kändes naturligt att lägga det mesta krutet på inredningsval i köket. Vi fick mycket hjälp av Småas inredningsarkitekt som lyssnade in våra behov, gav feedback på våra tankar och tog fram nya förslag, säger Göran.

Här tillagas pizza och paj på fredagar och grytor till hösten. Lammfilé, fisk och lasagne. Barn och barnbarn kommer ofta på besök och samlas kring köksön, som var ett måste från det tidigare köket.

Rum för egna intressen
Den vita trätrappan leder upp genom huset. På andra våningsplanet ligger det gemensamma sovrummet samt den stora lyxen att ha ytterligare ett varsitt rum att inreda efter egna intressen. Görans fick en brunguldig fondtapet som matchar fint med det mörka skrivbordet och stolen som följde med i flytten. Här finns plats för både arbetsro och whiskyhörna.

– Jag vill inte stänga in mig utan ha kontakt med övriga huset så därför fick det bli en halvvägg här.

I Christinas rum flödar skira färger och ett sminkbord står som central möbel.

– Jag överraskades av att Småas hus har så gott om förvaring. I sovrummen fanns redan platsbyggda garderober och i mitt rum ytterligare ett utrymme under trappan som kompletterar perfekt, säger Christina.

Härja fritt i förstukvisten
Två altandörrar leder ut till takterrassen. Här finns både matbord, lekhörna och vilstolar praktiskt under tak och med öppen sikt åt två håll. Högst upp i huset står ett gästrum redo för barn, barnbarn och vänner samt ett extra allrum.

Den största överraskningen blev förentréns möjligheter. Utrymmet som går rakt genom huset har förvandlats till en härligt inredd förstukvist med blommor, bänk och vinkyl.

– Jag kan tänka mig att det för andra blir ett utrymme för barnvagnar och ytterkläder men vi behöver inte längre tänka så praktiskt. Jag har istället gått lös på inredningen. Här får folk tycka ”fy fasen” eller ”vad häftigt”, det spelar ingen roll men det är så roligt att få härja fritt, säger Christina.

Grönområden för kropp och själ
Utanför ytterdörrarna väntar altaner i två väderstreck och även om gräsmatta valdes bort till fördel för trädäck på baksidan är det är inget tvivel om att grönska är något som prioriteras. Christina planterar friskt i krukor och odlingslådor.

– Vi har nog aldrig varit ute så mycket som här. Vi fikar, grillar och bara slappar. Det är så lättillgängligt och dessutom toppen för barnbarn och katten eftersom det är inhägnat med en praktisk grind.

Även omgivningarna nyttjas friskt. Golfbana, motionsspår, Rönninge by och Ullnasjön finns inom gångavstånd. 4H-gården och BMX-banan lockar när barnbarnen är på besök.

– Jag är uppvuxen på landet och älskar att cykla förbi hästar och kossor på vägen till jobbet i Roslags Näsby, berättar Christina.

Vardagsmotion är viktigt och det provcyklades därför till jobbet redan innan flytten.

– Hjärtat var redan på plats och beslutet fattat så resultatet fick bli elcyklar, säger Göran och skrattar.

Text & foto: Pernilla Sjöholm

Vi bor här

Christina Tolf, 58 år, administratör, och Göran Tolf, 65 år, VD. Katten Kardemumma och regelbundna besök av de tre utflugna barnen och barnbarnen.

Bodde tidigare: Trevåningshus i Skarpäng, Täby.

Bäst med att bo här:

Christina: ”Huset fungerar som ljusterapi och att vi använder alla ytor.”

Göran: “Helheten och planeringen av området.”

Läs mer om bostadsområdet Ullna Strand i Täby