Hemma hos Zester i Wäckare Äng, Upplands Väsby

Anitza och Henrik Zester var verkligen på hugget när Småa skulle bygga husen i Wäckare Äng i Upplands Väsby. Men så hade ju paret letat hus i flera år också.
– Det här var perfekt för oss. Vi gillade verkligen arkitekturen, planlösningen och att husen var så praktiskt planerade, säger de.

När du svänger in i området Wäckare Äng i Upplands Väsby är det svårt att tro att det bara tar tio minuter att gå till tågstationen härifrån. Det känns som om du har hamnat mitt ute på landet – vilket du också har. För i området Wäckare Äng breder åkrarna ut sig och skogen ligger tätt inpå.
- Däruppe ligger pulkabacken där barnen åker jättemycket på vintrarna, berättar Henrik och pekar upp mot skogen.

Friheten i hus
Familjen har bott i sitt nya hus sedan januari 2015 och att barnen trivs i nya huset och trädgården märks. Sönerna John, sju år, och Hugo, fyra år, springer ut och in genom dörrarna och har stora utomhusytor att röra sig på.
- Det är väl egentligen bland det bästa här – friheten. Förr, när vi bodde i lägenhet, var du inte lika sugen på att gå ut efter hämtning och matlagning. Nu kan barnen sticka ut själva direkt när vi kommer hem, säger Henrik.

De föll för arkitekturen
Att det blev Wäckare Äng för honom och Anitza är ingen slump. Anitza är uppvuxen på andra sidan kullen och hennes mamma bara 100 meter bort. De själva bodde också i närheten innan flytten och det blev smidigt med barnen som slapp byta förskola.

Vi letade länge efter ett hus här i området, men hittade aldrig något. Vi är båda ganska kräsna, fast när vi såg att Småa skulle bygga här och vi såg formspråket var vi snabba att boka upp oss.
Anitza Zester

Genomtänkt på alla plan
Det var alltså arkitekturen och planlösningen som tilltalade dem mest.
- Det kändes klockrent. Och att husen var så praktiskt planerade. Vi gillar verkligen de öppna ytorna på nedervåningen, kontakten mellan vardagsrummet och köket. Vi har även ett ordentligt pannrum för grovförvaring och att tvättstugan och alla sovrum ligger på övervåningen är också väldigt bra, säger de.

De följde husbygget
Båda är inredningsintresserade och Henrik jobbar som konstruktör vilket märks – de hade verkligen tänkt till inför flytten till huset. De valde bland annat till att få träskivor bakom gipsväggarna.
- Vi var också förbi här väldigt ofta och såg hur bygget gick. Det var spännande.

Inredning och egna lösningar
Deras parhus är på 160 kvadratmeter och på nedervåningen finns flera sociala ytor. I köksdelen har de själva ritat upp den köksö där de kan sitta ned för frukostar eller duka upp mat på om de har gäster. I köksön har de också fått till en smart förvaring. Så även under trappan där de har byggt in ett mindre skafferi och förvaring för köksmaskiner. Från köket ser de ut över vardagsrummet med det stora matsalsbordet och delen med fåtöljer och kaminen som de redan har hunnit nyttja under två vintrar.
- Fördelen med att flytta in här är att vi hade en så bra grundplåt i allt nytt. Sedan var det bara för oss att piffa och gör allt det roliga fixet med inredning, säger Anitza.

_______________________________

September 2016
Text: Maja-Stina Skarstedt
Foto: Pernilla Sjöholm

Vi bor här

Anitza Zester, 37 år, skattejurist
Henrik Zester, 36 år, konstruktör
Barnen John, sju år, och Hugo, fyra år.

Bodde tidigare Hyreslägenhet om 74 kvadratmeter i Runby, Upplands Väsby.

Bäst med att bo här
Anitza: "Omgivningarna, arkitekturen – ja, egentligen allt."

Henrik: "Frihetskänslan att komma hem efter jobb och hämtningar till ett hus med ytor där du kan släppa ut barnen medan du lagar mat."

Läs mer om bostadsområdet Wäckare Äng i Upplands Väsby.