Vinnare av Årets Stockholmsbyggnad 2012

Som klar segrare tog A1 Arkitekt AB och byggherre Småa AB hem priset för Årets Stockholmsbyggnad 2012. En växande tävling på initiativ av Stockholms stad vilket väcker gehör för Stockholms arkitektoniska karaktär och framtida bebyggelse. De färgglada townhousens fasader har suddat ut husnumren, här bor man i den gröna gaveln eller i det lila huset till höger.

En jury bestående av tio personer bland annat Regina Kevius, stadsbyggnadsrådet, och Petter Askergren, alias Petter, utsåg tio finalister ur Stockholms stads stadsarkitekter urval och kvarteret Mursmäckan i Enskededalen koras idag till vinnare. "Ett litet fint bostadsområde med ett starkt drag av Amsterdams bebyggelse. Bästa bidraget enligt mig på hur man bygger ut Stockholm, vackert, nyskapande och respektfullt." säger Petter Askergren. "Lila bredvid beige bredvid blått bredvid rött, det här radhuskvarteret är nästan som en skål med karameller." säger Regina Kevius.

Juryns kommentarer stämmer väl överens med hur den ursprungliga visionen Småa och arkitekten Ola Anderssons hade. "Husen har en urban design med ett ståndsmässigt uttryck. Något som kan betraktas som vågat för oss som byggherre. Att nu stå som vinnare i en tävling svenska folket varit med och påverkat bekräftar bara än en gång att boendet kan förknippas med identiteten. Man vågar vara unik och sticka ut, säger Småa's VD Peder Williamson.

För mer information och frågor vänligen kontakta

Småa, Peder Williamson, VD, :

För högupplösta bilder kontakta: Småa, Beatrice Lundblad, marknadsförare,